American Hospital The Bodrum Cup, bu yıl çok anlamlı bir sergiye daha paydaşlık yapıyor. Küratörlüğünü Zerrin Ulusman’ın yaptığı ve duayen denizci büyüğümüz Yücel Köyağasıoğlu’nun yaşamını Bodrum’un farklı mekanlarına konumlandıran “Deli Deryalı Bir Dahi” sergimiz, organizasyon süresince sanat dostlarına açık kalacak. Sergi, Yücel Köyağasıoğlu’nun çocukluk yıllarından bugüne dek yaşamını kronolojik olarak yansıtan dokümanter bir çalışma olarak hazırlandı.

Zerrin Ulusman, “Bu proje, deniz kültürü ve kent belleğine açılan bir yolun ilk kapısı olarak görülmeli. Bu kapıdan diğer duayenlerin de geçmesi ve tanınmaları için sürdürülebilir olması, en büyük dileğimiz” diyor.

Serginin mekanlarından biri hiç şüphesiz, STS Bodrum Okul Gemisi olacak. Belediyenin önünden limana kadar olan bölgede yine Ulusman’ın küratörlüğünde bir sokak sergisi düzenlenecek.

Burada Türkiye’nin ilk ve tek yelkenli okul gemisinin yapım aşamaları sergilenecek. Tekne, bir ara yarışıp yeniden limana demirleyecek ve dolayısıyla meraklıları sergiyi diledikleri zaman gezebilecek.

Bodrum Belediyesi Artemisia Sanat Galerisi’nde Yücel Hoca’nın çocukluk ve gençlik anıları sergilenecek.

Mausolos Sanat Galerisi’nde ise tekne yapımına başladığı yıllar, İsveç’te geçen on yılın hatıraları ve Bodrum’da yaptığı tekneler olacak.

Hoca’nın sanat fotoğrafları ise Haluk Elbe’de görülebilecek.

SANATIN ÖZGÜRLEŞTİRİCİ VE BİRLEŞTİRİCİ DOĞASI GÜCÜMÜZE GÜÇ KATIYOR BİZ SANATA AŞIĞIZ… HELE Kİ İLHAMINI DENİZDEN ALAN ÜSTADLARIN HAYRANIYIZ…

6 MEKAN, 6 SERGİ İLE DELİ DERYALI BİR DAHİ

Bodrum, çok derin tarih, kültür ve sanat birikimine sahip bir denizci kentidir. Bu değerler; doğal olarak The Bodrum Cup’ın karakterine de yansımıştır.

Her yıl yerli ve yabancı binlerce deniz meraklısını Bodrum’da buluşturan American Hospital The Bodrum Cup, doğduğu coğrafyanın sanatına odaklanan etkinlikleriyle çok önemli toplumsal bir işlevi daha yerine getirmeyi sorumluluk ve görev olarak kabul etmektedir.

Bodrum Cup’ın felsefesi; evrensel diliyle sınırları aşan ve tüm insanları aynı dünyada buluşturabilecek güce sahip olan sanatçılarımızı eserleriyle tanımak, tanıtmak ve ulaşılabilir kılmaktır.

34 yıl boyunca yarış güzergahlarımızda konumlandırdığımız sergi, konser ve kültürel etkinlikler, bugüne kadar The Bodrum Cup tarihine olağanüstü bir koleksiyon kazandırdı. Bu deneyime destek ve katkı veren tüm sanatçılarımıza, sanatseverlere teşekkür ediyoruz.

Bu yıl, çok anlamlı bir sergiye daha paydaşlık yapıyoruz. Küratörlüğünü Zerrin Ulusman’ın yaptığı ve duayen denizci büyüğümüz Yücel Köyağasıoğlu’nun yaşamını Bodrum’un farklı mekanlarına konumlandıran “Deli Deryalı bir Dahi” sergimiz, Bodrum Cup süresince sanat dostlarına açık kalacak.

“Deli Deryalı Bir Dahi” tanımı; Yücel Köyağasıoğlu’nun Bodrum’a, Türkiye’ye ve mavi ekonomiye yaptığı katkıları anlatabilecek en kısa özet diyebiliriz.

Onunki, denize, yelkene ve maviye adanmış dolu dolu bir ömür ve emin olunuz ki bugüne dek  yaptıkları yapacaklarının yalnızca bir bölümü… Yücel Hoca’nın, başarılarla ve denizcilik sektörüne katkılarla dolu hayat yolculuğu, 34. The Bodrum Cup’ta altı mekandan oluşan bütünsel bir sergiye dönüştü.

DENİZ KÜLTÜRÜ VE KENT BELLEĞİNE AÇILAN KAPI…

Serginin Küratörlüğünü ve Sanat Danışmanlığını Zerrin Ulusman yapıyor. 2000’li yıllardan bu yana Bodrum’da çok sayıda sergi düzenleyen Ulusman, pek çok çalışmasında olduğu gibi “Deli Deryalı bir Dahi” projesinde de Bodrum’da çağdaş sanata yenilikçi ve ilham veren bir soluk getirmeyi başarıyor.

Sergi, Yücel Köyağasıoğlu’nun çocukluk yıllarından bugüne dek yaşamını kronolojik olarak yansıtan dokümanter bir çalışma olarak hazırlandı. Bu niteliğiyle bir ilk olan sergi altı ayrı mekanda düzenlenmesi nedeniyle Bodrum’un sanat tarihine kayıt düşülecek en kapsamlı çalışma olacak gibi görünüyor. “Deli Deryalı bir Dahi” projesinin 34. American Hospital The Bodrum Cup ile eş zamanlı planlanmasını serginin anlam bütünlüğü ve etkisinin pekişmesi açısından çok yararlı bulan Zerrin Ulusman, “Yücel Köyağasıoğlu’na odaklanan bu proje, deniz kültürü ve kent belleğine açılan bir yolun ilk kapısı olarak görülmeli. Bu kapıdan diğer duayenlerin de geçmesi ve tüm deniz gönüllüleri tarafından tanınmaları için sürdürülebilir olması, en büyük dileğimiz” diyor.

O DA BİR ‘YÜKSEK ÖKÇE’YDİ… ZERRİN ULUSMAN

Bir diğer “Yüksek Ökçe” sanat danışmanı, küratör Zerrin Ulusman da Bodrum Okul Gemisinde Füsun Bay Canbay ile aynı grupta eğitim alan ve yelkenciliği üst seviyeye ulaştıran kadınlardan biri…  Bir yıldır üzerinde çalıştığı “Deli Deryalı bir Dahi” adlı bütünsel sergisi, Bodrum Cup ile eşzamanlı olarak açılacak. Duayen denizci Yücel Köyağasıoğlu’nu anlatan bu sergi için Ulusman ile bir araya geldiğimizde öğreniyoruz “yelken” macerasını. Ulusman, STS Bodrum’daki beş günlük zorlu eğitimin ardından kadın yelkenci arkadaşlarıyla BAYK yarışlarının hemen hemen hepsine katılmış.  2014’teki Bodrum Cup deneyimlerini anlatırken kendilerine “Dinozor Yüksek Ökçeler” diyor ve kahkahalarla gülüyor: “Eğitimin üzerinden on yıl geçtikten sonra o yarışta tekrar bir araya geldik ve çok da başarılı olduk. Biz ekip olarak STS Bodrum Okul Gemisini ve Yücel Hocamızı başka bir aşkla seviyoruz. Yücel Hoca, çok iyi bir eğitimci. Bize STS’de yalnızca yelkeni değil, denizcilik kültürünü, terminolojisini ve hatta tekne görgü kurallarını öğretti. Her şeyden öte, denizi öğretti. O’nun için bizde yeri çok başka.” diye anlatıyor  o günleri. Zerrin Ulusman’ın bir de Atlantik’i geçme hikayesi var ki ayrı bir makale konusu olur. 6 Türk kadını, kasım ayında Kanarya Adaları’ndan start alıp Karayip Adaları’na kadar 2 bin 880 deniz mili katetmiş, üstüne bir de ikincilik elde ederek Türk bayrağını Atlantik ötesinde dalgalandırmış.

Bodrum Cup’a uzun yıllar hem yarışmacı hem de misafir olarak katılan Zerrin Ulusman, özellikle genç ekip organizasyonu devraldıktan sonra etkinliklerin daha da renklendiğini, hareket kazandığını söylüyor. Regatta’nın uluslararası nitelik kazanmasını çok önemsediğini belirten Ulusman, Bodrum Cup ile ilgili düşüncelerini bizimle paylaştı:

“Erman Aras’ın böyle bir etkinliği sürdürebilme çabasına hayranlık duyuyorum. Bodrum Cup kendi başına çok güzel bir organizasyon. Daha fazla destek verilmesi gereken bir proje bu. Buraya has, burası kokan, Bodrum kokan bir proje.  Bunu daha çok geliştirip hakikaten uluslararası boyuta getirmemiz gerekiyor. Çok daha ciddi bir bütçe ile tanıtımının daha iyi yapılabileceğini düşünüyorum. Çünkü Bodrum’a herkes hayran. İnsanlar sadece iyi bir organizasyon görmek istiyor. Ben umutluyum.”